Anglia

Turist in AngliaAnglia (în engleză England) este cea mai mare și cea mai dens populată țară din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Până în anul 1707 Anglia a fost un regat independent, Regatul Angliei. În 1707 acesta a fuzionat cu Scoția, dând astfel naștere la Regatul Marii Britanii.

Pentru unii, Anglia este sinonim cu Marea Britanie sau chiar cu Regatul Unit, lucru care însă este incorect și-i atinge pe scoțieni, galezi și nord-irlandezi.

Geografie

Anglia se întinde pe 2/3 din centrul și sudul insulei Marea Britanie, plus insulele dinspre coastă din larg, dintre care cea mai mare este Insula Wight. Anglia se învecinează la nord cu Scoția și la vest cu Țara Galilor. Este mai aproape de Europa continentală decât oricare altă parte a Britaniei, separată de Franța de 52 km de mare (22 mile nautice). Tunelul Canalului, lângă Folkstone leagă direct Anglia de Europa continentală. Granița engleză-franceză este la jumătatea drumului de-a lungul tunelului.

Mare parte din Anglia este deluroasă, în general muntoasă în nord cu un lanț de munți nu prea înalți, Munții Penini (Pennines), care despart estul de vest. Alte zone deluroase în nord și Midlands sunt Ținutul Lacurilor (The Lake District), the North York Moors (Mlaștinile din North York) și Districtul Peak. Linia aproximativă de demarcație dintre tipurile de teren este adesea indicata de linia Tees-Exe. La sud de această linie sunt suprafețe întinse de teren plat, incluzând East Anglia și the Fens, zonele deluroase incluzând the Cotswolds, the Chilterns și the North și South Downs.

Cel mai mare port natural din Anglia este Poole, pe coasta sud-centrală. Unii îl consideră al 2-lea cel mai mare port din lume, după Sydney, Australia, deși lucrul acesta este discutabil

Capitala

Londra este capitala Angliei dar și capitala Regatului Unit. Aglomerația urbană a Londrei numără aproximativ 7.350.000 de locuitori.

Limba

In Anglia, limba oficiala este Engleza Britanica. Daca vei merge in Anglia fara sa cunosti limba engleza este putin probabil sa te descurci. Englezii sunt recunoscuti pentru faptul ca nu invata alte limbi straine.

Moneda

Desi fac parte din Uniunea Europeana, moneda oficiala in Angla este Lira Sterlina.
1 Lira sterlina = aproximativ 5.2 Lei.
In cazul in care planuiesti o vizita in Anglia, este de preferat sa pleci cu Lire Sterline si nu cu Euro, pentru ca in zonele turistice nu vei obtine un curs de schimb foarte bun.

Vremea

Anglia are o climă temperată, cu multă ploaie în timpul anului, deși anotimpurile sunt foarte variate în temperatură. Oricum, temperaturile rar scad sub -5 grade C sau se ridică peste 30 grade C. Vântul predominant suflă din sud-vest aducând o vreme blândă și umedă dinspre oceanul Atlantic. Este cel mai uscat în est și cel mai cald în sud, care este și cel mai apropiat de continental European. Zăpada poate cădea în timpul iernii și primăverii timpurii.

Preturile

Preturile in Anglia sunt destul de mari. Londra (cel mai vizitat oras) este unul din cele mai scumpe orase din lume. Trebuie sa va rezervati un minim de 75 Lire Sterline pe zi pentru transport, mancare si cazare. Un sfat pentru a face economii este sa incerci sa cumperi diverse produse din afara zonelor turistice. De exemplu, poti cumpara apa si sucuri dintr-un supermarket. Chiar daca iti ingreunezi rucsacul, vei iesi mai ieftin cu 2-3 lire pe zi in acest fel. In zonele turistice (in preajma muzeelor si obiectivelor turistice) mancarea si bautura sunt foarte scumpe.

Turismul

Cel mai cunoscut centru turistin din Anglia este Londra. Din Romania in Londra poti ajunge cel mai usor cu avionul. Preturile sunt destul de bune – sub 200 euro pentru zbor low cost cu taxe incluse si bagaj de cala.
Daca planuiesti o excursie cu avionul, sfatul meu este urmatorul: ia in calcul aeroportul pe care aterizeaza avionul. Unele zboruri low-cost aterizeaza pe aeroporturi mai indepartate, deci transportul pana in oras va costa mai mult. Verifica toate informatiile inainte sa iei o decizie.

Pe langa Londra, mai exista si alte orase turistice:  Oxford, Cambridge, Glascgow, Manchester, etc.
Pentru pasionatii de fotbal, exista chiar si trasee turistice fotbalistice in care se viziteaza stadioane consacrate.

Lasa un comentariu »

*