Cehia

Calatori in CehiaCehia (cehă Česko), oficial Republica Cehă (Česká republika), este un stat intracontinental situat în Europa Centrală. Se învecinează cu Germania la vest, Polonia la nord, Slovacia la est și Austria la sud. Cuprinde trei regiuni istorice — Boemia, Moravia și o parte a Sileziei — iar întreaga suprafață a ei alcătuiește peste 78.000 km². În 2008 număra peste 10 milioane de locuitori. Administrativ este împărțită în 14 regiuni cu autoguvernare, iar capitala este Praga.

Cehia a apărut o dată cu statalitatea cehă din cea de-a doua jumătate a secolului al IX-lea. Între 1526–1918 teritoriile cehe au făcut parte din Imperiul Austriac, iar între 1918–1992 (cu o întrerupere în timpul celui de-al Doilea Război Mondial) a constituit, împreună cu Slovacia, statul cehoslovac. Statul ceh a fost restituit formal la data de 1 ianuarie 1969 sub denumirea de Republica Socialistă Cehă (Česká socialistická republika, de la 1990 s-a renunțat la cuvântul „socialistă”) fiind una dintre țările federale ale Republicii Socialiste Cehoslovace (care din 1990 a purtat numele de Republica Federală Cehă și Slovacă). Federația a dispărut la data de 1 ianuarie 1993, rezultând în independența Cehiei și a Slovaciei. Simultan a fost introdusă Constituția Republicii Cehe.

Republica Cehă este un stat democrat cu o constituție liberală și sistemul politic multipartid. Șeful de stat este președintele republicii, iar organul legislativ — parlamentul bicameral. Cehia este membru al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (OTAN) și a Uniunii Europene. Face și parte din Grupul de la Visegrád.

Numele unic care se bucură de statutul oficial este Česká republika, în limba română Republica Cehă. Guvernul ceh sprijină și folosirea termenului Česko ca numele convențional scurt. Totuși, în multe limbi îi lipsește echivalentul. Cuvântul Česko a fost folosit pentru prima dată în 1777 ca sinonimul numelui Čechy, însemnând Boemia. Ca numele oficial, a apărut în dicționarul cehei scrise în 1978. Cuvintele de tip Czechia din engleză și Tchéquie din franceză sunt construcții relativ noi din punctul de vedere lingvistic.

Geografie

Peisajul ceh variază; partea sa occidentală, Boemia, constă dintr-un bazin, străbătut de Labe (Elba) și Vltava (Moldau în germană), înconjurat în special de munți mici, precum Sudeții (incluzând Krkonoše, unde se află și punctul cel mai înalt al țării, Sněžka de 1.602 m). Moravia, în est, este de asemenea o regiune relativ muntoasă, străbătută de Morava. Aici se află și izvorul Odrei (Oder în germană). Apele Cehiei curg spre trei mări diferite: Marea Nordului, Marea Baltică și Marea Neagră.

Climatul local este temperat, cu veri calde și ierni reci, un exemplu de combinație între influențele continentale și cele oceanice.

Economie

Unul dintre cele mai stabile și prospere state postcomuniste, Cehia își revine dintr-o recesiune de la jumătatea lui 1999. Creșterea între 2000 și 2001 a fost provocată de exporturile în Uniunea Europeană, în special în Germania, și de investițiile străine, în timp ce își revine cererea pe plan intern.

Rata corupției rămâne una dintre cele mai mari din țările Uniunii Europene.

Deficitele fiscale și de cont curent ar putea de asemena crea probleme în viitor.

Terminarea privatizării sectorului bancar, al telecomunicațiilr și al energiei va atrage investiții străine, în timp ce restructurarea marilor întreprinderi și îmbunătățiri în sectorul financiar ar trebui să crească veniturile.

Guvernul ceh și-a exprimat dornța de a adera la euro în 2010, dar introducerea monedei este încă în fază incipientă.

Texte preluate de pe Wikipedia.org

Lasa un comentariu »

*