Cipru

Turist in CipruCipru (greacă Κύπρος / Kípros, turcă Kıbrıs) sau Republica Ciprului (greacă Κυπριακή Δημοκρατία, Kipriakí Dhimokratía, turcă Kıbrıs Cumhuriyeti) este o țară insulară în Marea Mediterană, membru al Uniunii Europene.

Istorie

Insula Cipru a cunoscut numeroase stăpâniri în decursul istoriei: asiriană, egipteană, persană, romană, bizantină. În secolul al XII-lea a fost ocupată de cruciați până în 1489, când a trecut sub stăpânirea Veneției. În 1571 a fost ocupată de Imperiul Otoman, iar în 1878 de Imperiul Britanic. La 16 august 1960 Ciprul a obținut independența de stat, constituindu-se ca republică federală binațională (greacă și turcă), în cadrul Commonwealth-ului Britanic.

În 1974 episcopul Makarios, pe atunci președinte al Ciprului, a avut intenția să unească Ciprul cu Grecia. Serviciile secrete turcești au aflat de intenția lui Makarios și, în noaptea dinaintea declarării anexării Ciprului la Grecia, trupele turcești au invadat partea de nord a Ciprului, locuită predominant de turci, instaurând Republica Turcă a Ciprului de Nord și alungând pe toți grecii. Cei din sud au reacționat în același fel și i-au alungat în nord pe toți turcii. Situația s-a perpetuat până în zilele noastre. Actul nechibzuit al lui Makarios a declanșat așa-numita „criză cipriotă”. Republica Turcă a Ciprului de Nord e recunoscută de Turcia în prima săptamană de la înființare.

La 1 ianuarie 2008, adoptă moneda euro.
Pe 17 februarie 2008 au avut loc primul tur al alegerilor prezidențiale, iar Dimitris Christofias a fost ales președinte din al doilea tur (24 februarie).

Geografie

Cipru este a treia insulă ca mărime din Marea Mediterană după Sicilia și Sardinia. Este localizată în estul Mării Mediterane în sudul Turciei. Insula Cipru este situată în regiunea Orientului Mijlociu, în Marea Mediterană, delimitată în teritoriu de Siria în Est și Turcia în nord.

Text preluat de pe Wikipedia.org

Lasa un comentariu »

*