Franta

Turist in FrantaFranța (franceză France, /fʁɑ̃s/), oficial Republica Franceză (franceză: République française, /ʁepyblik fʁɑ̃sɛz/) este o țară situată în Europa de Vest (Franța metropolitană), care cuprinde și diverse insule și teritorii situate în alte părți ale planetei (Franța de peste mări).

Dintre marile state europene, Franța este cel mai vechi stat constituit în jurul unui domeniu regal, inițial organizat în jurul regiunii Île-de-France a cărei capitală este Parisul. Franța este membră a Consiliului Europei, membră fondatoare a Uniunii Europene, a zonei Euro și a Spațiului Schengen. Este de asemenea unul din membrii fondatori ai Organizației Națiunilor Unite și unul din cei cinci membri permanenți ai Consiliului de securitate ONU. Face parte și din Uniunea Latină, Organizația Internațională a Francofoniei și din G8.

Republica Franceză este un stat unitar fiind o democrație organizată ca o republică semi-prezidențială. Este o națiune dezvoltată având cea de-a cincea economie mondială în 2008. Valorile pe care aceasta le apără și de care se simte foarte atașată sunt exprimate în Declarația Drepturilor Omului și ale Cetățeanului.

Din punct de vedere militar Franța este membră a NATO (din ale cărui structuri militare s-a retras în 1968 pentru a reveni parțial în 2002) și este una din cele șapte țări deținătoare în mod oficial ale bombei atomice. Este considerată una dintre marile puteri de după cel de al Doilea Război Mondial.

Geografie

Deși marea parte a teritoriului francez (Franța metropolitană; în franceză: la Métropole, sau France métropolitaine) se află în vestul Europei, Franța este constituită și din teritorii aflate în America de Nord, Caraibe, America de Sud, vestul și sudul Oceanului Indian, nordul și sudul Oceanului Pacific, și Antarctica, aici însă suveranitatea este exercitată în Cadrul Tratatului Antarcticii.

Franța metropolitană se întinde de la Marea Mediterană la Canalul Mânecii și Marea Nordului și de la Munții Alpi și Râul Rin până la Oceanul Atlantic. Datorită formei geometrice a teritoriului Franței continentale, țara este denumită colocvial ca Hexagonul (franceză: L’Hexagone). Se învecinează cu: Belgia (620 de km), Luxemburg (73 de km), Germania (450 de km), Elveția (572 de km), Italia (515 km), Monaco (4,5 km), Andora (57 de km) și Spania (650 de km). Franța are frontiere cu Brazilia (700 de km), Surinam (520 de km)[6] și o frontieră nematerializată cu Antilele Olandeze (10,2 km) în Insula Sfântul Martin.

Franța posedă o largă varietate de relief, de la câmpiile din nordul și vestul țării până la lanțurile muntoase din sud (Munții Pirinei) și sud-est (Munții Alpi), aceștia din urmă având cel mai înalt punct din vestul Europei, Mont Blanc (4.810 de metri). Mai există regiuni muntoase cum ar fi Masivul Central sau Munții Vosgi, precum și largi bazine ale unor râuri cum ar fi Loara, Ronul, Garonne și Sena.

Suprafața totală a Franței metropolitane este de 551.659 de km², Franța fiind clasată astfel ca al 47-lea stat după suprafață. Suprafața totală, ce cuprinde toate regiunile, colectivitățile și teritoriile de peste mări, este de 674.843 de km², ceea ce reprezintă 0,45% din suprafața totală a uscatului de pe Pământ. Zona Economică Exclusivă a Franței o clasează pe aceasta pe locul al doilea, după Statele Unite și înaintea Australiei cu o suprafață totală de 11.035.000 de km², ceea ce reprezintă 8% din totalul Zonelor Economice Exclusive[7].

Capitala

Capitala Frantei este la Paris.

Limba

Limba oficiala in Franta este limba franceza. In apropierea obiectivelor turistice te vei descura perfect cu limba engleza insa in afara acestor zone daca nu stii deloc franceza va fi o problema. Francezii sunt recunoscuti pentru faptul ca nu accepta alte limbi straine. Vei avea surpriza sa intalnesti persoane care cunosc limba engleza insa nu vor sa o utilizeze asa ca nu iti vor da indicatiile de care ai nevoie.

Moneda

Moneda oficiala in Franta este Euro.  In cazul in care planuiesti o calatorie in Franta iti recomand sa pleci cu Euro din Romania. La casele de schimb din Franta nu vei putea schimba Lei Euro. O alta solutie este sa utilizezi cardul, insa in functie de banci, comisioanele de schimb valutar si de extragere pot fi destul de mari.

Vremea

Vremea in Franta este mai umeda si mai ploioasa decat cea din Romania.  Atunci cand iti alegi perioada in care mergi in vizita, incearca sa afli previziunile meteo. Este posibil sa prinzi o perioada cu ploi sau vreme inorata. Si temperatura este ceva mai mica decat in Romania cu un maxim vara de 30-32 grade.

Preturile

In Franta preturile sunt mari atat la mancare cat si la cazare. O camera de hotel in Paris, de exemplu, costa in jur de 80 Euro fara mic dejun la hotel de 3*. In plus, camerele sunt foarte mici in Franta. In ceea ce priveste mancarea, exista zone in care poti manca mai ieftin. Incearca sa eviti zonele din jurul obiectivelor turistice deoarece acolo preturile sunt cele mai mare (2-3 euro o sticla de 0.5l de apa).

Abonamentele la transport sunt si ele destuld e piperate (peste 50 Euro pe saptamana). Daca esti student poti sa iti faci abonamente reduse pe o saptamana sau pe o luna insa exista unele conditii. De asemenea, pentru studenti exista abonamentele de weekend la jumatate de pret.

Turismul

In Franta se poate ajunge cu avionul. Exista companii low-cost care zboara spre destinatii din Franta insa uneori preturile nu sunt cele mai bune. Atentie la costurile de transfer aeroport-oras-aeroport. In ceea ce priveste Paris-ul, companiile Low Cost aterizeaza pe aeroportul Beauvais care se afla la aproximativ 80 Km de Paris. Costul transferului este de 50 Euro (dus-intors). Pentru aeroportul Charles de Gaulle exista metrou ce poate fi inclus intr-un abonament zilnic. Faceti toate calculele inainte de a alege compania cu care veti zbura pentru ca este posibil sa obtineti preturi mai bune de la o companie ca Air France.

Lasa un comentariu »

*