Notre-Dame Paris

Laurentiu 29 februarie 2012 0
Notre-Dame Paris
  • Informatii
  • Facilitati
  • Interactivitate
  • Atmosfera
  • Pret

Catedrala Notre-Dame este cea mai cunoscuta catedrala din Paris. Constructia ei a inceput in anul 1163. In anul 1182 episcopul Maurice de Sully a sfintit altarul categralei insa constructia a durat pana in anul 1354. Aici s-au utilizat pentru prima oara arhitectura in stilul gotic, chiar daca desenele initiale si strana faceau parte din stilul romanic.

Intrarea in catedrala se face prin trei porti ornamentate cu simbolurile goticului tarziu. Catedrala are 130 m lungime, 45 m latime si 35 minaltime si poate gazdui pana la 10.000 persoane. Sala principala este impodobita cu statui si picturi. Cele doua turnuri ating o inaltime de 69 metri.

Notre-Dame este considerata cea mai intunecata catedrala din cele in stil gotic. Catedrala este vizitata anual de peste 13 milioane de persoane, cu o medie zilnica de 30.000 oameni.

Atractii principale

Intrarea - intrarea in catedrala se face prin cele 3 portaluri care incastreaza scene biblice pictate in Evul Mediu.

Portalul Fecioarei -  a fost sculptat in sec. 13 si reprezinta moartea Fecioarei Maria si incoronarea in Rai.

Rozetele -  Initial, existau trei rozete mari, in partea de nord, sud si vest, insa in prezent doar cea de la nord este originala, din sec. 13. Aceasta o infatiseaza pe Fecioara Maria inconjurata de personaje din Vechiul Testament.

Sitehttp://www.notredamedeparis.fr/

Program Zilnic: 9:30 – 18:30 zilnic;

Preturi:  8 Euro.

Lasa un comentariu »

*