Big Ben din Londra

Laurentiu 20 martie 2012 0
Big Ben din Londra

La Westminster s-a construit un turn cu ceas in 1288. Turnul actual a fost inaltat ca parte din proiectul lui Charles Barry de constructie a unui nou palat, dupa ce vechiul Palat Westminster a fost distrus de incendiu in noaptea de 16 octombrie 1834.

Noul Parlament a fost construit in stil neogotic. Desi Barry era arhitect-sef al Palatului, el a apelat la Augustus Pugin pentru a proiecta turnul cu ceas, turn ce se aseamana cu alte turnuri proiectate de Pugin, printre care se numara cel de la Scarisbrick Hall. Proiectul turnului cu ceas a fost ultimul realizat de Pugin inainte de a innebuni si a muri, el insusi scriind, la momentul cand Barry a venit la el sa ia schitele: „Nu am muncit niciodata atat de mult in viata mea [ca] pentru dl. Barry caci maine ii dau toate schitele pentru terminarea turnului sau cu ceas si este frumos.” Turnul are 96,3 m inaltime.

Primii 61 m de la baza sunt construiti din caramida invelita in calcar de Anston colorat cu nisip. Restul turnului este din fier. Turnul isi are baza pe o placa de beton patrata cu latura de 15 m si cu o grosime de 3 m, aflata la o adancime de 4 m sub pamant. Cele patru fete ale ceasului se afla la o inaltime de 55 m. Volumul interior al turnului este de 4.650 m³.

Desi este una dintre cele mai importante atractii turistice din lume, interiorul turnului nu este deschis vizitatorilor straini, doar cetatenii Regatului Unit putand sa aranjeze vizite (cu multe zile in avans) prin intermediul parlamentarului lor. Turnul nu are lift, astfel ca vizitatorii trebuie sa urce toate cele 334 de trepte pana la varf.

Din cauza schimbarii starii solului de la constructie (in primul rand prin constructia liniei de metrou Jubilee), turnul este usor inclinat spre nord-vest, cu aproximativ 220 milimetri la fata ceasului, aproximativ 1/250.

Clopotul principal, denumit oficial Great Bell (in traducere, Marele Clopot), este cel mai mare clopot din turn. El a fost primul care a primit porecla Big Ben.

Clopotul instalat initial cantarea 16.3 tone si a fost turnat la 6 august 1856 la Stockton-on-Tees de catre John Warner & Sons. Clopotul a fost denumit in cinstea lui Sir Benjamin Hall, numele acestuia fiind gravat pe clopot. Exista si o alta teorie privind originea numelui sau, si anume ca ar proveni de la numele boxeurului de categorie grea Benjamin Caunt. Se crede ca clopotul ar fi trebuit denumit Victoria sau Royal Victoria in cinstea reginei Victoria, dar ca un parlamentar a propus aceasta porecla in timpul unei dezbateri; acest presupus comentariu nu este insa inregistrat nicaieri in Hansard.

Cele patru clopote de sfert de ora bat de 16 ori (sunetele 5-20 din Westminster Quarter), urmate de Marele Clopot o singura data.

Cum turnul nu era inca terminat, clopotul a fost instalat in curtea Palatului Westminster. Turnat in 1856, primul clopot a fost transportat la turn pe un tren tras de saisprezece cai, avansul sau lent fiind observat si aclamat de multime. Din pacate, in timpul probelor, clopotul a crapat, nu a mai putut fi reparat si s-a facut un altul nou. Clopotul a fost turnat din nou la Whitechapel Bell Foundry (turnatoria de clopote Whitechapel) cu o masa de doar 13,76 t. Acesta a fost ridicat 60 m pana in clopotnita turnului cu ceas, efort ce a necesitat 18 ore. El are 2,2 metri inaltime si 2,9 metri latime. Acest nou clopot a batut pentru prima oara in luna iulie 1859. In septembrie si el a crapat sub ciocan, la doar doua luni dupa intrarea in uz. Directorul turnatoriei, George Mears, l-a acuzat pe Denison ca a utilizat un ciocan de peste doua ori mai mare decat masa maxima specificata. Timp de trei ani, Big Ben a fost oprit si ora fixa a fost batuta de clopotul mic cel mai de jos pana la reinstalarea clopotului. Pentru reparatii, s-a extras o bucata de metal din jurul crapaturii, iar clopotul a fost rotit cu 45° pentru ca noul ciocan sa loveasca in alt loc. Sunetul clopotului Big Ben a sunat de atunci intr-un fel neobisnuit si este inca utilizat astazi cu tot cu crapatura. La turnare, Big Ben era cel mai mare clopot din insulele Marii Britanii pana la turnarea lui „Great Paul”, un clopot de 17 tone aflat in catedrala Saint Paul din Londra, in 1881.

Lasa un comentariu »

*