Parlamentul din Londra

Laurentiu 20 martie 2012 0
Parlamentul din Londra

Palatul Westminster (in engleza Palace of Westminster), cunoscut si sub numele de Casa Parlamentului (in engleza Houses of Parliament) este locul unde se afla cele doua camere ale Parlamentului Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord: Camera Lorzilor si Camera Comunelor.

Palatul Westminster este aproape de alta cladire guvernamentala numita Whitehall. Actualul ansamblu al Palatului Westminster a fost construit intre 1837 si 1860 in stil neogotic, dupa incediul devastator din 1834 care a distrus aproape total vechiul parlament britanic.

Plin de incarcatura istorica si atractie pentru milioane de turisti in fiecare an, Palatul Westminster este inclus de UNESCO in programul World Heritage Sites, impreuna cu Biserica Sf. Margareta si Abatia Westminster, cu care se invecineaza. Abatia Westminster a fost construita in secolul al XI-lea de catre Eduard The Confessor. Cladirea este locul ceremoniilor regale, nu mai putin de 38 de incoronari desfasurandu-se aici. Tot aici au avut loc, in 1997, funerariile printesei Diana.

Actualul ansamblu al Palatului Westminster este varianta reconstruita intre anii intre 1837 si 1860, in stil neogotic, dupa ce incendiul devastator din 1834 a distrus aproape total vechiul parlament britanic, construit de William II la sfarsitul secolului al XI-lea.

Cu o forma aproximativ rectangulara, Palatul Parlamentului se intinde pe o suprafata de peste 30 000 de metri patrati. El este flancat de doua turnuri inalte de aproximativ o suta de metri, Victoria Tower si celebrul turn cu ceas, Big Ben.

Lasa un comentariu »

*