Sagrada Familia din Barcelona

Laurentiu 9 martie 2012 0
Sagrada Familia din Barcelona
  • Informatii
  • Facilitati
  • Activitate
  • Atmosfera
  • Pret

Sagrada Família (Sfanta Familie) este o uriasa biserica din capitala Cataloniei, Barcelona (in nord-estul Spaniei). Imensa cladire este inca neterminata, desi se lucreaza la ea din 1882. Aceasta nu este finantată din bani publici, asa cum se obisnuia in Evul Mediu. Sursele de finantare sunt donatiile private si incasarile din biletele de intrare. Bugetul pentru anul 2009 s-a apropiat de 20 milioane de euro. Numele oficial este Temple Expiatori de la Sagrada Família (in catalana).

Proiectul original al bisericii Sagrada Familia a fost facut de arhitectul Antonio Gaudi, care a lucrat la el peste 40 de ani, ultimii sai 15 ani din viata fiind dedicati in exclusivitate acestuia. Estimarile initiale, bazate pe tehnicile de constructie ale inceputului secolului 20, preconizau un termen de cateva sute de ani pentru terminarea constructiei. Gaudi ar fi comentat, in legatura cu aceast termen: „Clientul meu nu se grabeste”. In prezent termenul estimat este anul 2026. Dupa moartea lui Gaudi, in 1926, lucrarile au continuat sub conducerea lui Domènech Sugranyes, pana în 1936, cand au fost intrerupte de Razboiul Civil Spaniol.

La 7 noiembrie 2010, Papa Benedict XVI a sfintit biserica si a ridicat-o la rangul de „minor basilica”.

Biserica are 18 turnuri, in ordinea inaltimii reprezentand pe cei 12 apostoli, cei 4 evanghelisti, Sfanta Fecioara si, cel mai inalt turn, pe Iisus Hristos. Turnul central al lui Isus va avea montata pe el o cruce uriasa. Inaltimea totala, de 170m, este cu un metru mai mica decat a unui deal de langa Barcelona, deoarece Gaudi nu considera ca lucrarea sa ar trebui sa fie mai mare decat cea a lui Dumnezeu.

Biserica are 3 fatade: a Nasterii (spre est), a Gloriei (spre sud) si a Patimilor (spre vest)

A fost vizitata de 2,26 milioane de turisti in anul 2004. Cupola naosului a fost terminata in 2000 iar in prezent se lucreaza la turnul lui Isus.

Program Vizitare
1 Aprilie – 30 Septembrie: 9:00 – 20:00
1 Octombrie – 30 Martie: 9:00 – 18:00

Costuri
Adulti: 8 Euro;
Tur cu ghid: 11.5 Euro;
Studenti: 5 Euro;
Elevi: 3 Euro;

Lasa un comentariu »

*