Moscheea Albastra din Istanbul

Laurentiu 6 martie 2012 0
Moscheea Albastra din Istanbul
  • Informatii
  • Facilitati
  • Activitate
  • Atmosfera
  • Pret

Moscheea Albastra din Istambul sau Moscheea imperiala Sultanahmet este cea mai mare moschee din Istambul si moscheea nationala a Turciei.

Moscheea Albastra din Istanbul a fost construita intre anii 1609 si 1616, in timpul domniei sultanului Ahmed I, de catre arhitectul Mehmet Ağa, format la scoala arhitectului Sinan, cel mai renumit arhitect al Turciei.

Ahmed I a decis construirea cladirii din dorinta de a ridica in Istanbul o moschee care sa ii poarte numele, dar si care sa concureze sau chiar sa depaseasca in maretie cea mai importanta moschee din oras la acea vreme, Hagia Sophia. Se pare ca dorinta de reusita a sultanului era atat de mare incat a si ordonat executia un arhitect inainte de a ii acorda lui Mehmet Ağa responsabilitatea proiectului.

Lucrarile au inceput in luna august 1606, fiind inaugurate de insusi Ahmed I. Detaliile constuctiilor sunt meticulos descrise intr-o serie de opt volume care se afla acum in biblioteca Palatului Topkapi. Ceremoniile de deschidere au fost tinute in anul 1617, sultanul reusind in acest ultim an al vietii sale sa participe la acestea, rugandu-se in loja imperiala din cadrul moscheii. Finalizarea lucrarilor a avut insa loc mai tarziu, in timpul aceluiasi an, actele finale fiind semnate de succesorul lui Ahmed, Mustafa I.

Ridicarea moscheii a starnit numeroase controverse la vremea respectiva. Traditional, astfel de cladiri (moschei, palate sau alte cladiri publice) erau construite din bani obtinuti ca prada de razboi, pentru a comemora anumite victorii importante. Insa, deoarece nu avusese astfel de victorii seminificative, Ahmed a fost primul sultan nevoit sa procure suma necesara din fondurile statului, starnind astfel furia initiatiilor in teologie si drepturi divine. De asemenea, nu numai provenienta banilor a adus controverse, ci, conform istoricului Mustafa Ali, insusi numarul lor. Suma era considerata mult prea mare de catre populatia turca a acelor vremuri, in conditiile in care zonele sarace ale orasului erau deseori neglijate.

Moscheea Albastra a fost reprezentata pe reversul bancnotei cu valoare de 500 de lire turcesti, aparuta intre anii 1953-1976.

Moscheea imperiala Sultanahmet, cunoscuta in toata lumea ca Moscheea Albastra din Istanbul, datorita celor aproximativ 21.000 de panouri interioare de faianta in majoritate de culoare bleu, este impresionanta prin marime. Astfel, cladirea are o capacitate de 10.000 de persoane, are 260 de ferestre, si adaposteste o scoala religioasa, un spital, un caravanserai si o cantina gratuita.

Ridicata la inceputul secolului al XVII-lea, Moscheea Albastra este considerata ultima mare cladire apartinand ca stil arhitectural clasicismului otoman.

Se pare ca Mehmet Ağa a facut, inainte de a concepe planul constructiei, un tur al monumentelor otomane importante. Astfel ca, din punct de vedere arhitectural, caracterul cladirii incorporeaza o serie de idei ale arhitectilor care l-au precedat, indeosebi cele ale lui Sinan. In ceea ce priveste partitionarea spatiului, se observa o similaritate cu cea a moscheii Sehzade, proiectata de Sinan, iar curtea interioara din fata corpului principal al complexului este de asemenea o idee des regasita in planurile lui

Mehmet Ağa a folosit mari cantitati de materiale de constructie pentru ridicarea Moscheii Albastre, in special piatra si marmura. Urmand planul moscheii Ṣehzade din Istanbul, prima lucrare la scara larga a lui Sinan, arhitectul a decis ca viitoarea constructie sa cuprinda un corp principal, in forma de roza cu patru ramuri si o spatioasa curte interioara. Corpul central avea sa aiba ca acoperis un sistem de domuri si semi-domuri, fiecare sustinute de trei exedre. Elementul central al sistemului este insa domul principal, cu inaltimea de 43 metri in punctul central si diametrul de 23,5 metri. Intregul sistem de domuri este sustinut de patru stalpi masivi, care amintesc de cei ai moscheei Selimiye din Adrianopol, o alta contructie proiectata de Sinan.

Fatada moscheii este similara cu cea a moscheii Süleymaniye din Istanbul. Curtea interioara are aproximativ suprafata corpului principal, fiind inconjurata de o serie de arcade cu bolta (revak). In centrul curtii interioare se afla o fantana hexagonala, relativ mica fata de dimensiunile curtii. Poarta mare a curtii, diferita din punct de vedere arhitectural de restul arcadelor, cuprinde un semi-dom cu structura de stalactita si un dom de dimensiuni mici.

In cadrul intrarii din partea de vest a curtii se afla un lant masiv de fier, asezat astfel incat sultanul, singura persoana care avea dreptul de a intra in curtea moscheii pe cal, sa fie nevoit sa isi plece capul de fiecare data cand avea sa intre in moschee. Gestul avea un rol simbolic, de smerenie a conducatorului in fata divinitatii.

Costuri –  intrarea este GRATUITA!

Lasa un comentariu »

*