Istanbul Octombrie 2011

Laurentiu 7 martie 2012 0
Istanbul Octombrie 2011

In Octombrie 2011 am fost in prima excursie in Istanbul. Este vorba de un weekend-break prelungit :) .

Am plecat miercuri seara, pe la ora 18, din zona Unirii cu autocarul. Cumparasem excursia de la un operator mare de turism din Romania. Din pacate, data initiala s-a anulat si am fost repartizati pentru plecarea din 12 octombrie.

Excursia includea 3 nopti cazare in hotel de 3* si transport cu autocarul. Totul la pretul de 150 sau 160 de Euro. Nu imi mai amintesc in acest moment exact. Oricum, pretul era cam acesta…

Dupa cum spuneam, am plecat la ora 18 (sau ne-am imbarcat la ora 18, mai bine spus, pt ca unii co-participanti la aceasta excursie nu s-au gandit ca au nevoie de pasapoarte asa ca le-au lasat acasa :) ). Am circulat pe tot parcursul noptii cu opriri din 3 in 3 ore. Opririle erau bine stabilite. Probabil ca operatorii au un fel de contract verbal cu diferite restaurante de pe traseu. Opririle erau suficiente, mai ales ca se circula pe timpul noptii si lumea dormea. Pe parcursul drumului in autocar rulau filme. Proaste, dar erau :) ).

Ziua 1 

Am ajuns in Istanbul putin dupa ora 5. Am intrat in hotel si am asteptat sa ne putem caza. Pana la urma am lasat bagajele la receptie si am pornit intr-o plimbare pana la Bosfor si inapoi, cu harta si ghidul in mana. Din fericire eram cazati foarte aproape de mare, la Aksarai, la aproximativ 5 minute de mers pe jos. Am ajuns, am facut cateva poze cu pescarii iesiti cu noaptea in cap si ne-am bucurat de briza marii dupa care ne-am intors la hotel pentru cazare. In jurul orei 8 camerele erau pregatite si ne-am cazat. Ne-am schimbat repede, am lasat bagajele in camera si am plecat in oras.

Primul lucru: am schimbat Euro in Lire Turcesti la una din casele de schimb dintre Aksarai si Laleli (ofera un curs foarte bun). Inarmati cu lire turcesti am luat-o la pas inspre Marele Bazar in ideea de a manca ceva prin zona. Normal ca la ora 9:30 eram unii din primii clienti insa am vrut sa ne simtim “turci” si am comandat kebab, kunefe (un desert specific turcesc) si ceai turcesc. Servirea destul de rapida. Mancarea extrem de buna. Ceaiul… nu atat de bun pe cat speram. Ceaiul turcesc are un gust de ars.  Mai tarziu am aflat ca ceaiul de mere este mult mai bun.

Urmatoarea oprire dupa masa: Marele Bazar. Fara o tinta anume, ne-am uitat si in stanga si in dreapta si ne-am minunat de cate haine exista. Mi-am exersat calitatile de negociator prima oara pentru un clop turcesc. O amintire, pana la urma, pentru ca dupa ce am revenit in Romania nu l-am mai purtat niciodata. Am reusit sa il negociez de la 10 lire la 7 lire. L-am luat, am facut pozele si am plecat mai departe.

Urmatoarea oprire am facut-o la un negustor de haine de piele. Aici am avut parte de experiente unice. Normal ca am fost serviti cu ceai. Si cu inca un ceai. Si cu inca un ceai :) ). Am probat zeci de geci de piele. Proprietarul magazinului alerga prin Bazar sa imi aduca alte modele. Am stat acolo vreo jumatate de ora. Pana la urma m-am decis asupra unei geci si am inceput negocierea. Pretul initial oferit a fost de 400 Euro, si am luat-o cu 140, daca imi amintesc bine.

In orice caz, experienta este unica. Sa poti sa cunosti acesti oameni, sa le observi cultura si modul lor de a vorbi cu un client. Nicaieri nu am vazut asa ceva. M-am indragostit pe loc de aceasta zona. Macar pentru ceaiul si discutiile care se infiripa as merge acolo.

M-a uimit cati oameni stiau cuvinte in Romana. Ne abordau pe strazi imediat daca ne auzeau vorbind romana. De asemenea, m-a uimit faptul ca, in momentul in care venea vorba de Romania, nu auzeai numele Hagi. Auzeai un nume nou: Becali :) . Nu am reusit sa aflam de unde stiu turcii de Becali insa este clar: stiu.

In continuare am mai explorat strazile din zona fara o destinatie anume. Ne bucuram de oameni, de cladirile interesante, de strazile mici si de cultura. Am mancat un porumb copt, am baut un suc de rodie preparat pe loc, am mai facut cateva poze si ne-am intors la hotel ca sa ne lasam bagajele si sa iesim in oras la masa. Am mers la un alt restaurant din zona Marelui Bazar. Din nou am fost intampinati de limba romana, si am fost condusi la terasa. Ni s-au oferit niste meniuri groase cat un top de hartie si inalte de aproximativ 1 metru. Fiind un… apreciator de mancaruri am decis ca este locul potrivit pentru mine :) . Am luat un platou mix si am primit mancare cam pentru 5 oameni :) ). Mancarea este foarte buna. Daca esti fan oaie, aici este locul potrivit. La desert m-am bucurat de inca un kunefe.

Dupa mai bine de 36 de ore nedormite (nu pot dormi in autocar) ne-am indreptat incet catre hotel, catre pat. Va dati seama cat de mult m-am putut bucura de acel pat. Mult dar in acelasi timp putin, pentru ca de dimineata am luat-o de la capat.

Ziua 2

Ne-am trezit dimineata pe la 8 si ne-am dus la micul dejun. Aici am avut parte de prima dezamagire. Dupa ce ma bucurasem cu o zi inainte de niste macaruri superbe, la micul dejun am avut parte de mancaruri de proasta calitate. Niste legume pe jumatate oxidate, niste mezeluri de proasta calitate, niste carnaciori in sos, tot de proasta calitate, oua fierte, cereale, iaurt si… cam atat, cred. Aa, si ciorba de linte cred ca era. Eu nu sunt mare mancator de ciorbe, iar la micul dejun nu cred ca este momentul pt un astfel de aliment…

Ziua 2 a fost dedicata tururilor in grup. In momentul in care am ajuns in Istanbul am fost intrebati daca vrem sa participam la anumite activitati comune iar noi ne-am inscris la toate. Ziua a inceput cu o croaziera pe Bosfor. Am fost preluati de un autocar si de un ghid local vorbitor de limba franceza (mda, limba franceza). Am ajuns in port si ne-am imbarcat imediat pe vaportul cu care urma sa facem croaziera. Din pacate, aceasta a fost o zi ploioasa insa asta nu m-a oprit sa stau continuu pe punte si sa fotografiez tot ce am prins. Nu au iesit prea bine fotografiile pentru ca era o atmosfera foarte incarcata, insa macar m-am bucurat de priveliste. Daca ajungeti in aceasta croaziera, incercati sa stati in fata vaporului si sa va uitati in apa. Veti vedea o multime de meduze de diverse culori (de la alb la albastru intens) care inoata pe langa vapor.

Dupa croaziera a urmat vizita la Palatul Topkapi. Aici a fost destul de interesant pentru ca ghidul ne-a facut o prezentare a palatului in limba franceza. Vorbea destul de bine si in cuvinte foarte simple, incat facea totul sa fie relativ simplu de inteles. Nu pot spune ca m-a impresionat foarte mult palatul. Ceea ce m-a impresionat a fost schimbul de garda. E un eveniment foarte interesant. De asemenea, in momentul in care plecam, am asistat la un alt eveniment interesant. Exista soldatii din fata intrarii care nu au voie sa miste sau sa vorbeasca. Un alt soldat a venit in spatele lui si i-a spus ceva dupa care a asteptat raspunsul. Raspunsul a venit in palma, cu ajutorul degetelor.

De aici am plecat catre locul in care am luat masa. O masa turceasca, teoretic, insa nu a avut foarte multe elemente turcesti. In Istanbul exista “cantine” speciale pentru turisti. In momentul in care am ajuns noi, un alt grup tocmai pleca. Felurile de mancare sunt prestabilite. Mancarea este servita alaturi de apa plata sau vin. Orice altceva trebuie cumparat.

Urmatorul obiectiv vizitat a fost Moscheea Albastra. Destul de interesant insa nici in acest loc nu am fost uimit de maretie. Da, este un monument cultural si istoric. Este ceva ce nu ti-ai putea inchipui ca putea fi construit acum 2000 de ani, insa interiorul nu este atat de uimitor pe cat ma asteptam.

Am revenit la hotel pentru a ne schimba de hainele ude si am plecat din nou in oras pentru a petrece seara. Am luat-o la pas pe traseul Aksarai – Moscheia Albastra. Pe drum am facut mici opriri pentru diverse. Am ajuns la un comerciant de inghetata elastica. Daca gasiti asa ceva, va recomand sa incercati. Inghetata nu este cea mai buna insa spectacolul oferit este destul de interesant. Nu uitati sa aveti pregatita camera video :) . Bomba serii a fost reprezentata de un coctail de fructe denumit “Super kokteyl” care costa 6 Euro, a durat vreo 5 minute sa fie preparat si continea vreo 8 fructe diferite.  Dupa inca o scurta plimbare am revenit la hotel.

Ziua 3

Inca un mic dejun in aceleasi conditii dupa care am plecat spre Aya Sofia. A, stat la coada ceva mai mult de jumatate de ora, din nou in ploaie (pentru ca si astazi ploua). Este destul de interesanta aceasta biserica / moschee / muzeu (puteti citi detalii despre denumirile pe care i le-am dat in pagina obiectivului). Ofera cateva vederi interesante, mai ales din turn.

Dupa plimbarea aici am plecat inspre Bazarul de Condimente. Din pacate, aici am suferit a doua dezamagire. Bazarul de condimente este extrem de scump (mult mai scump ca marele bazar) si extrem de aglomerat. Ne-am facut loc si am iesit rapid si am mancat la unul din restaurantele din zona. Ne-am continuat plimbarile pe jos pana seara pe la ora 18 cand ne-am retras spre hotel si ne-am pregatit de “Seara Turceasca” – un eveniment organizat undeva aproape de hotel unde in afara mancarii specifice am avut parte si de un spectacol de dans exotic si diverse alte numere specifice locului.

De aici am plecat catre hotel unde ne-am facut bagajele si de dimineata am plecat spre Romania. Am ajuns in Bucuresti undeva in jurul orei 19, cu acelasi numar de opriri pe parcursul drumului, mare parte din ele in aceleasi locuri.

Lasa un comentariu »

*